|
|
Proposals

Kinderen en muziek

|
|
Proposals
Ideas
Petitions
360º's
Polls
Statements
Opinion leaders
Results
Maps
Proposal 2
|
0 votes
|
0%

Kinderen pikken het zelf wel op, als ze willen

Kinderen worden overvoerd met wat ze allemaal moeten: school, sport, sociale contacten, zwemles, verkeersles, en nu ook verplicht muziekles? Laat kinderen hun eigen keuze maken, dat kunnen ze goed genoeg! Maar zorg wel dat de mogelijkheden er zijn!
Proposal 2
|
0 votes
|
0%

Kinderen pikken het zelf wel op, als ze willen

Kinderen worden overvoerd met wat ze allemaal moeten: school, sport, sociale contacten, zwemles, verkeersles, en nu ook verplicht muziekles? Laat kinderen hun eigen keuze maken, dat kunnen ze goed genoeg! Maar zorg wel dat de mogelijkheden er zijn! Show more
Proposal 1
|
0 votes
|
0%

Muziek moet meer onderwezen worden op de basisschool

Van vergeten cultureel erfgoed tot een bruisende wijk: muziek maken gaat verder dan je denkt!

Op de basisscholen in Alkmaar-Noord is iedereen druk in de weer. Vandaag is het grote 'Ieder Kind een Instrument' slotconcert samen met Holland Symfonia. Dit gebeurt elk jaar, maar vandaag is het lustrum, want het gezamenlijke concert wordt voor de 5e keer georganiseerd en is extra feestelijk. De leerlingen uit groep 6, 7 en 8 spelen in het IKI-orkest, de groepen 1 t/m 5 hebben liedjes met hun leerkracht ingestudeerd. Zij komen kijken en zingen het slotlied mee, in de grote zaal van wijkcentrum Mare Nostrum. Leerlingen van de andere scholen uit deze wijk zijn erbij betrokken, als zanger in het koor of als publiek. Ook buurtbewoners doen mee, als muzikanten in het orkest, als vrijwilliger en als dankbaar publiek.

Voor deze speciale gelegenheid komen bewoners van het zorgcentrum 't Rekerheem uit de buurt naar het concert; jarenlang al stelt het verzorgingshuis haar aula ter beschikking voor de repetities van de IKI-orkesten omdat daarvoor op school geen plaats is. Het lustrum is extra bijzonder door de speciale compositie die is gemaakt voor het lustrum. Deze compositie is niet gemaakt door een bekende componist, maar door een van de leerlingen! Bij IKI gaat het over muziek maken: dat wil niet alleen zeggen dat je muziek maakt op je instrument, maar betekent ook letterlijk maken, muziek componeren.

Hier wordt in de lessen veel aandacht aan besteed. Met als resultaat dat een aantal leerlingen zelf stukken zijn gaan componeren, onder meer voor het orkest. Een daarvan is uitgekozen om op het lustrumconcert gespeeld te worden. Hiermee herleeft een oude traditie: Alkmaar is van oudsher een componistenstad: Willem Defesch en Jan Jacob Klein zijn nu nog bekende Alkmaarse componisten, maar er waren er velen in de baroktijd die, al dan niet verbonden aan de orgeltraditie van De Grote Kerk, als componist leefden en werkten in Alkmaar.

De leerlingen uit groep 6, 7 en 8 verzorgen de hele week al kleine concertjes in en rond de scholen. Hier heeft iedereen naar toe geleefd, en hier vindt de ontmoeting plaats met de leerlingen van de andere scholen en met de wijkbewoners. Iedereen is het erover eens; door de kinderen leeft muziek in deze wijk, en via de muziek komt iedereen elkaar tegen.
Proposal 1
|
0 votes
|
0%

Muziek moet meer onderwezen worden op de basisschool

Van vergeten cultureel erfgoed tot een bruisende wijk: muziek maken gaat verder dan je denkt! Op de basisscholen in Alkmaar-Noord is iedereen druk in de weer. Vandaag is het grote 'Ieder Kind een Instrument' slotconcert samen met Holland Symfonia. Dit gebeurt elk jaar, maar vandaag is het lustrum, ... Show more